Zelfs op de eerste herfstdag van dit jaar liet de zon zich weer zien.

Alweer en nog steeds. Lager, maar nog altijd warm.

En liggend op het strandje, voor misschien wel de laatste keer dit jaar, stuurde hij een boodschap om nooit te vergeten. En al heb ik nog zo’n moeite om in woorden te vatten wat hij zei, ik probeer het toch.

“Kind, zei de zon, ontspan. Laaf je nog even aan mij. Voel mijn warmte op je huid. Voel hoe de wind aait over je huid en hoe moeder aarde je draagt. Voel, hoe ook jouw wortels dieper grijpen. In de aarde. Voel, hoe onder jouw handdoek jouw wortels samenkomen, met die van de bomen. Voel, hoe je net als de bomen sterk staat. Hoe buigzaam je bent. Hoor, hoe je eigen bladeren ruisen en je stam je steunt. Voel, hoe jij niets anders bent dan de bomen, dan de wind, dan de aarde. Jij bent niks anders dan ik en ik ben jij. We zijn allemaal verbonden, wij zijn allemaal wij.”

En terwijl ik roerloos luisterde, op mijn handdoek, besefte ik weer. De zomer maakt me zo sterk en vrij. De zon geeft me zoveel kracht. Maar de eerste dag van de herfst maakt me nederig. Geaard. Bewust van wat er was en waar ik vol dankbaarheid afscheid van mag nemen.

Ik draai me nog eens om om de zon ook op mijn buik te voelen en slurp de energie op met alles wat ik ben.

De zomer verbindt me met de zon. Maar dan komt het moment om te zakken. Om de aarde en de bomen weer te eren. De herfst, waarin we mogen oogsten wat er is gegroeid. Om daarna onze bodem weer vreugdevol te voeden met compost uit afgelopen jaar.

Deze eerste dag van de herfst verandert mijn perspectief, als ik de aandacht verplaats naar beneden. Naar ‘our sacred grounding’.

En ik hoop dat ook jij niet vergeet dat je je eigen seizoenen leeft. De mooiste les die ik ontving is dat ze niet gelijk hoeven te lopen met de seizoenen van de aarde, je hebt je eigen ritme. Je hoeft nooit spijt te hebben van een tijd, er komt altijd weer een nieuw seizoen. Of het nou de herfst, winter, lente of zomer is.

En weet je wat het fijne is?

Je hoeft er helemaal niets voor te doen.

Je hoeft niet dapper of moedig te zijn. Je hoeft er niet hard voor te werken. Niet op te mediteren of te affirmeren.

Alles dat je hebt te doen is je overgeven.

Je overgeven aan de circle of life.

 

Ik wens je een hele mooie herfst!

xo Loeke

Contact